Boekbespreking Wild, door Anja

Deze foto zegt eigenlijk alles wat ik uit dit boek haalde :)
Deze foto zegt eigenlijk alles wat ik uit dit boek haalde :)

 

Over het boek
Wild gaat over 'jezelf verliezen, terugvinden en 1700 kilometer hiken.' Het is het waargebeurde levensverhaal van, en geschreven door, de toen zesentwintigjarige Cheryl Strayed. Het boek is ook verfilmd en de rol van Strayed wordt vertolkt door niemand minder dan Oscar- en Acadamy Award winnares Reese Witherspoon
Wild is verkrijgbaar als boek en dvd.


Het verhaal
Strayed is een vrouw die een roekeloos en destructief leven leidde en niet dieper kon zinken dan in 1994 het geval was. Haar moeder is dan zojuist overleden, haar stiefvader blijkt een totaal ander persoon te zijn dan ze gedacht had en ze ligt in een scheiding met haar toenmalige echtgenoot.

Keerpunt
Er moet iets veranderen voelt ze in elke vezel van haar lijf en ze besluit een voettocht van 1700 kilometer te gaan ondernemen langs de Pacific Crest Trail (het lange afstand pad dat over een afstand van 4286 kilometer in bergachtige gebieden langs de Amerikaanse westkust loopt, vanaf de grens met Mexico in het zuiden naar de grens met Canada in het noorden).

 

De tocht
Deze beslissing is haar meest impulsieve beslissing ooit en de reis is er een die het leven van Cheryl Strayed volkomen overhoop gaat gooien. Ze gaat alleen en zonder ervaring en met een veel te zware rugzak op pad. De reis duurt drie maanden en tijdens de tocht doorstaat ze intense hitte als ook meters sneeuw, loopt ze letterlijk en figuurlijk tegen dingen aan die haar angst aanjagen en uitdagen en ze ervaart zowel de schoonheid als de confronterende eenzaamheid. De tocht blijkt zowel fysiek als emotioneel slopend maar het maakt haar ook sterker en dit was op een andere manier dan deze waarschijnlijk niet mogelijk geweest.

 

Hersenspinsel

Als lezer en toeschouwer word je meegenomen in het levensverhaal van de hoofdpersoon, haar belevenissen, de angsten en de spanningen. Maar ook in de warme momenten en de humor.Om niet te snel door het boek heen te gaan heb ik er zelfs bewust lang over gedaan om het uit te lezen. Ik heb toen ook ervaren dat je als zo leest, je ook tijd krijgt om wat je leest te laten bezinken en te reflecteren op wat jezelf zou doen in een bepaalde situatie? En dat is ook waarom ik dit verhaal zo meeslepend vond, omdat het je als lezer uitnodigt je eigen reis te gaan maken. Stilstand is achteruitgang hé :)

 

Tip
Oprah Winfrey in gesprek met Cheryl Strayed
Wild is verkrijgbaar als boek en dvd.

 

Reacties

Wat vind jij van dit boek? Spreekt het je aan, had je het misschien al gelezen of ga je het lezen? Heb je de film toevallig ook gezien? Wat haalde jij eruit, misschien wel iets heel anders dan wat wij eruit haalde?! De zussen van LiRiAn Leest horen het graag.


Commentaar schrijven

Commentaren: 0