Hier zijn is heerlijk

Op partnersite LiRiAn-Art is een blogartikel verschenen over het inspirerende leven van Paula Modesohn-Becker en haar vriend,
de dichter Rainer Maria Rilke.


Reizen, lezen en schilderen

Wie de zussen een beetje kent weet dat ze van reizen houden (uh, Ria dan :)) en van lezen en van kunst en zelf tekenen en schilderen. Ook hebben wij onze belevenissen die we opdeden tijdens LiRiAn De reis gebundeld en wie wil kan ze nalezen!

 

Reizen, lezen en schilderen in een andere eeuw
Iemand die ook graag reisde en meer van de wereld wilde zien en weten, was Paula Modersohn-Becker. Paula Becker was getrouwd met de 11 j aar oudere Otto Modersohn en bevriend met de Duitse dichter Rainer Maria Rilke. Kort samengevat hield zij van rijstepap en appelmoes eten (in plaats van zoals het een goede huisvrouw in die tijd betaamde) te moeten koken, van wandelen op de hei, van Gauguin en Cézanne en Parijs, van naakt zonnen en zwemmen in de zee, en ze hield van lezen! Van lezen hield ze meer dan van haar brood te moeten verdienen. Meer over haar leven, vriendschappen en doeken lees je op LiRiAn Art.

 

Van doek naar boek

En met een sprongetje in de tijd gaan we naar 2010 wanneer het werk van Becker ontdekt wordt door de Franse romanschrijfster Marie Darrieussecq. Zij was dusdanig gefascineerd geraakt door het werk en leven van Paula M. Becker dat zij er een boek over besloot te gaan schrijven. Dat werd het boek Hier zijn is heerlijkEn volgens het magazine Elle is het  boek; 'Een ‘Levenskrachtige biografie, met verve in de tegenwoordige tijd geschreven, waarbij de hoofdstukken even zovele sporen van Paula zijn. Duizelingwekkend.’ Het boek is ook genomineerd voor de Prix Renaudot en is een bestseller geworden in Frankrijk.

 

Waarom ik dit boek uitkoos....

Correctie, hier moet eigenlijk staan

Over dit boek en over wat jij en ik waarschijnlijk gemeen hebben

Het zal je misschien verbazen maar ik heb het boek Hier zijn is heerlijk nog niet zelf gelezen! Apart aan deze recensie is dus wel dat ik het boek enkel nog via mijn zoektocht om meer te weten te komen over het leven van Paula M. Becker ken. En dit n.a.v. het blogartikel voor LiRiAn Art. Herkenbaar waren de vragen 'des levens' waar zowel Becker als Rilke mee worstelde, en ze zijn terug te brengen tot de queste die ieder mens wel zal herkennen; Er toe willen doen in het leven.’ Wat mij altijd zo intrigeert in het leven van kunstenaars, en dan met name het leven van kunstenaars uit de vorige eeuw, is het feit dat zij niet alleen vol overgave leefden maar ook hoe bereisd zij waren en hoe ze van het leven genoten met goede vrienden, goede gesprekken en goede wijn (dat laatste vul ik zelf even vrij in ;)) 

 

Inmiddels heb ik het boek besteld (reserveren in een bibliotheek kan natuurlijk ook),
en wie weet lezen we straks gelijk op. 
Ik hoor graag wat jij van het boek vindt?!

Commentaar schrijven

Commentaren: 0