Boekbesprekingen door de zussen

 Hier  delen wij onze favoriete boeken en boekbesprekingen.

 

Boek of de film kopen

Door onderaan de pagina je boek of film, of ander artikel, te bestellen help je ons de site en andere kosten voor de leesclub betaalbaar te houden. Dankjewel alvast daarvoor :)

 

Reageren?
Hier en op onze facebookpagina kun je reageren op de besproken boeken, en/of jouw favoriete boeken delen.

 

Direct naar de boekrecensies

Klik hier voor Hier zijn is heerlijk

Klik hier voor Voorbije liefdes

Klik hier voor Het stille meisje

Klik hier voor Wild


Sjieke Haagsche dames

Alvast een tipje van de sluier opgelicht van de hoofdpersoon in de blog die morgen op

LiRiAn Art

verschijnt.

 

Het boek; 

Een Haagsche dame in de Sahara
geschreven door historicus J. G. Kikkert

(overleden juni 2017)

 verhaalt over de exotische reizen en het avontuurlijke leven van

 

Alexandrine Tinne en haar moeder,

hun personeel, en hun bijna voltallige huisraad

 eind 19e eeuw.

0 commentaren

Hier zijn is heerlijk

Op partnersite LiRiAn-Art is een blogartikel verschenen over het inspirerende leven van Paula Modesohn-Becker en haar vriend,
de dichter Rainer Maria Rilke.


Reizen, lezen en schilderen

Wie de zussen een beetje kent weet dat ze van reizen houden (uh, Ria dan :)) en van lezen en van kunst en zelf tekenen en schilderen. Ook hebben wij onze belevenissen die we opdeden tijdens LiRiAn De reis gebundeld en wie wil kan ze nalezen!

 

Reizen, lezen en schilderen in een andere eeuw
Iemand die ook graag reisde en meer van de wereld wilde zien en weten, was Paula Modersohn-Becker. Paula Becker was getrouwd met de 11 j aar oudere Otto Modersohn en bevriend met de Duitse dichter Rainer Maria Rilke. Kort samengevat hield zij van rijstepap en appelmoes eten (in plaats van zoals het een goede huisvrouw in die tijd betaamde) te moeten koken, van wandelen op de hei, van Gauguin en Cézanne en Parijs, van naakt zonnen en zwemmen in de zee, en ze hield van lezen! Van lezen hield ze meer dan van haar brood te moeten verdienen. Meer over haar leven, vriendschappen en doeken lees je op LiRiAn Art.

 

Van doek naar boek

En met een sprongetje in de tijd gaan we naar 2010 wanneer het werk van Becker ontdekt wordt door de Franse romanschrijfster Marie Darrieussecq. Zij was dusdanig gefascineerd geraakt door het werk en leven van Paula M. Becker dat zij er een boek over besloot te gaan schrijven. Dat werd het boek Hier zijn is heerlijkEn volgens het magazine Elle is het  boek; 'Een ‘Levenskrachtige biografie, met verve in de tegenwoordige tijd geschreven, waarbij de hoofdstukken even zovele sporen van Paula zijn. Duizelingwekkend.’ Het boek is ook genomineerd voor de Prix Renaudot en is een bestseller geworden in Frankrijk.

 

Waarom ik dit boek uitkoos....

Correctie, hier moet eigenlijk staan

Over dit boek en over wat jij en ik waarschijnlijk gemeen hebben

Het zal je misschien verbazen maar ik heb het boek Hier zijn is heerlijk nog niet zelf gelezen! Apart aan deze recensie is dus wel dat ik het boek enkel nog via mijn zoektocht om meer te weten te komen over het leven van Paula M. Becker ken. En dit n.a.v. het blogartikel voor LiRiAn Art. Herkenbaar waren de vragen 'des levens' waar zowel Becker als Rilke mee worstelde, en ze zijn terug te brengen tot de queste die ieder mens wel zal herkennen; Er toe willen doen in het leven.’ Wat mij altijd zo intrigeert in het leven van kunstenaars, en dan met name het leven van kunstenaars uit de vorige eeuw, is het feit dat zij niet alleen vol overgave leefden maar ook hoe bereisd zij waren en hoe ze van het leven genoten met goede vrienden, goede gesprekken en goede wijn (dat laatste vul ik zelf even vrij in ;)) 

 

Inmiddels heb ik het boek besteld (reserveren in een bibliotheek kan natuurlijk ook),
en wie weet lezen we straks gelijk op. 
Ik hoor graag wat jij van het boek vindt?!

0 commentaren

Boekbespreking Voorbije liefdes, door Ria

Boekenweek

Het is Boekenweek, dus een boekrecensie op Lirian Leest mag niet ontbreken natuurlijk. Deze keer het boek Voorbije liefdes van Richard Yates.

 

Op zoek naar bewondering en erkenning
De hoofdpersoon in het boek, Michael, is zijn hele leven (tenminste dat gedeelde dat beschreven wordt in het boek) op zoek naar erkenning voor zijn gedichten. Hij is redelijk succesvol en scoort hierdoor goed bij de vrouwen. In eerste instantie bewonderen zij hem en voelt hij zich goed hieronder, maar als de bewondering weg valt  en de realiteit het overneemt, wordt het moeilijker.

 

Complicaties en crises

Zijn huwelijk met Lucy begint al met een complicerende factor als Michael hoort dat Lucy de dochter van rijke ouders is. Maar Michael wil geen gebruik maken van dat geld, hij wil op eigen kracht bewijzen dat hij talent heeft en haar geld niet nodig heeft. De relatie mislukt uiteindelijk en Michael komt hierdoor in een crisis terecht waardoor hij uiteindelijk opgenomen moet worden, ook zeer indringend beschreven

De zoektocht van Lucy

Na het mislukken van haar huwelijk begint Lucy haar eigen zoektocht. Zij is ook op zoek en wel naar erkenning in de kunstwereld. Zij probeert onder andere acteren, schrijven en schilderen. Knap hoe Yates haar zoektocht analyseert bij monde van een mede-cursist in de schrijversclub waar zij enige tijd aan deelnam. Het tweede huwelijk van Michael begint ook met de bewondering van zijn veel jongere vrouw. Uiteindelijk is deze relatie ook niet bestand tegen het gecompliceerde karakter van Michael.

 

Wat vond ik van het boek

Een intrigerende titel,  omdat ik, net als de meeste mensen zelf ook voorbije liefdes achter de rug heb. Maar tegelijk ook een wat misleidende titel naar mijn mening, omdat dat voor mij niet de essentie van het boek is. Dat is meer het gevoel van eenzaamheid, wat afdruipt van de hoofdpersoon Michael, zijn 1e vrouw Lucy en uiteindelijk ook zijn 2e vrouw Sarah. Het boek geeft een mooie inkijk in de overgang in de Verenigde Staten van de oorlogsjaren naar de traditionele jaren vijftig en daarna naar het hippie tijdperk van de jaren zestig. Dit laatste vooral belichaamd door dochter Laura.

 

Waarom jij het ook zou willen lezen

Voorbije liefdes is een mooi boek om te lezen, met prachtige dialogen en altijd voel je de triestheid, mooi verwoord door de schrijver met;  “WE WAREN ONS HELE LEVEN BEZIG TE VERLANGEN”.

 

Reacties

Als jij het boek ook gelezen hebt of gaat lezen, zou ik het leuk vinden om jouw mening te horen. Misschien haal jij er heel andere dingen uit dan ik?

 

Ria Overduin

 

0 commentaren

Boekbespreking Wild, door Anja

Deze foto zegt eigenlijk alles wat ik uit dit boek haalde :)
Deze foto zegt eigenlijk alles wat ik uit dit boek haalde :)

 

Over het boek
Wild gaat over 'jezelf verliezen, terugvinden en 1700 kilometer hiken.' Het is het waargebeurde levensverhaal van, en geschreven door, de toen zesentwintigjarige Cheryl Strayed. Het boek is ook verfilmd en de rol van Strayed wordt vertolkt door niemand minder dan Oscar- en Acadamy Award winnares Reese Witherspoon
Wild is verkrijgbaar als boek en dvd.


Het verhaal
Strayed is een vrouw die een roekeloos en destructief leven leidde en niet dieper kon zinken dan in 1994 het geval was. Haar moeder is dan zojuist overleden, haar stiefvader blijkt een totaal ander persoon te zijn dan ze gedacht had en ze ligt in een scheiding met haar toenmalige echtgenoot.

Keerpunt
Er moet iets veranderen voelt ze in elke vezel van haar lijf en ze besluit een voettocht van 1700 kilometer te gaan ondernemen langs de Pacific Crest Trail (het lange afstand pad dat over een afstand van 4286 kilometer in bergachtige gebieden langs de Amerikaanse westkust loopt, vanaf de grens met Mexico in het zuiden naar de grens met Canada in het noorden).

 

De tocht
Deze beslissing is haar meest impulsieve beslissing ooit en de reis is er een die het leven van Cheryl Strayed volkomen overhoop gaat gooien. Ze gaat alleen en zonder ervaring en met een veel te zware rugzak op pad. De reis duurt drie maanden en tijdens de tocht doorstaat ze intense hitte als ook meters sneeuw, loopt ze letterlijk en figuurlijk tegen dingen aan die haar angst aanjagen en uitdagen en ze ervaart zowel de schoonheid als de confronterende eenzaamheid. De tocht blijkt zowel fysiek als emotioneel slopend maar het maakt haar ook sterker en dit was op een andere manier dan deze waarschijnlijk niet mogelijk geweest.

 

Hersenspinsel

Als lezer en toeschouwer word je meegenomen in het levensverhaal van de hoofdpersoon, haar belevenissen, de angsten en de spanningen. Maar ook in de warme momenten en de humor.Om niet te snel door het boek heen te gaan heb ik er zelfs bewust lang over gedaan om het uit te lezen. Ik heb toen ook ervaren dat je als zo leest, je ook tijd krijgt om wat je leest te laten bezinken en te reflecteren op wat jezelf zou doen in een bepaalde situatie? En dat is ook waarom ik dit verhaal zo meeslepend vond, omdat het je als lezer uitnodigt je eigen reis te gaan maken. Stilstand is achteruitgang hé :)

 

Tip
Oprah Winfrey in gesprek met Cheryl Strayed
Wild is verkrijgbaar als boek en dvd.

 

Reacties

Wat vind jij van dit boek? Spreekt het je aan, had je het misschien al gelezen of ga je het lezen? Heb je de film toevallig ook gezien? Wat haalde jij eruit, misschien wel iets heel anders dan wat wij eruit haalde?! De zussen van LiRiAn Leest horen het graag.


0 commentaren

Boekbespreking Het stille meisje, door Ria

De start, yes!

Zo dan gaan we nu toch echt beginnen met onze online leesclub, ik heb er zin in. Dus hierbij mijn (Ria) eerste boekverslag:

 

Over het boek

Het boek heet “Het stille meisje” en is geschreven door Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt oftewel Hjorth Rosenfeldt . Dit is het 4e deel in de serie de Bergman kronieken. En het was weer een page tuner met ook een onverwacht plot en nog een cliffhanger waardoor je je al gaat verheugen op het 5e deel.

 

Het verhaal

Het verhaal gaat over de lotgevallen van het meisje Nicole, die getuige is van de moord op een aantal familieleden en daarna verdwijnt. Het rechercheteam heeft psycholoog Bergman hard nodig bij de zoektocht en de benadering van het meisje.

 

Zo knap zoals deze twee Zweedse schrijvers (a la Nicci French) de spanning weten op te bouwen. Soms durfde ik haast niet verder te lezen omdat je zo mee gaat in de gebeurtenissen die het stille meisje zijn overkomen en nog steeds overkomen.

 

En dat is juist de kracht (voor mij althans) van deze schrijvers. Elke keer weer zo’n spannend verhaal, je wilt het verder lezen en lezen en lezen. En dan is het uit en kun je niet wachten om te beginnen met deel 5.

 

Naast de spanning van het misdaadverhaal is daar ook de ontwikkeling van de relaties tussen Sebastian Bergman, Vanja, Torkel, Ursula en Billy, de belangrijkste leden van het rechercheteam. Ook die hebben een boeiende ontwikkeling, waardoor ik nu al weer uitkijk naar het 5e en laatste deel.

 

Tip

Als je geïnteresseerd bent in deze boeken, begin dan bij deel 1 – Wat verborgen is. Dan kun je het verloop van de relaties goed volgen. Over volgen gesproken, je kunt het duo Hjorth & Rosenfeldt volgen op Facebook.

 

Hersenspinsel

Waarom fascineren zulke boeken mij? Waarom vind ik het spannend om over eigenlijk gruwelijke misdaden te lezen? Het lijkt me leuk om hierover van gedachten te wisselen met de volgers van ons website lirianleest.nl Heeft een van onze volgers hier een antwoord op? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

 

Reacties

Trouwens alle reacties zijn welkom. Spreekt deze site jullie aan, wat zou er beter kunnen, wat moet zeker blijven.  De zussen van lirianeest.nl horen het graag.

 

Nawoord

 We waren al een tijdje bezig met onze nieuwe plannen en wat is het dan grappig dat ik juist deze week ook nog door de Zin boekenclub ben uitgekozen om een boek te recenseren. Vandaag het boek Voorbije liefdes van Richard Yates ontvangen en dit is dus het eerstvolgende boek dat ik ga lezen. En ook op deze site zal ik zetten wat ik ervan vond. Tot dan!

Ria


Deze zus - Anja - kan maar niet kiezen welk boek eerst uit te lezen???

 

Dus leest ze nu in een paar boeken tegelijk :)

 

@Happiness!


Wil je reageren op onze post of jouw favoriete boek met ons delen?

Leuk! En delen van onze post is lief!