Boekbesprekingen door de zussen

 Hier  delen wij onze favoriete boeken en boekbesprekingen.

 

Boek of de film kopen

Door onderaan de pagina je boek of film, of ander artikel, te bestellen help je ons de site en andere kosten voor de leesclub betaalbaar te houden. Dankjewel alvast daarvoor :)

 

Reageren?
Hier en op onze facebookpagina kun je reageren op de besproken boeken, en/of jouw favoriete boeken delen.

 

Direct naar de boekrecensies 

Klik hier voor Een Haagsche dame
Klik hier voor Hier zijn is heerlijk

Klik hier voor Voorbije liefdes

Klik hier voor Het stille meisje

Klik hier voor Wild


Het laatste schilderij van Sara de Vos

In 2016 las Anja als boekrecensent voor
ZIN Boekenclub
'Het laatste schilderij van Sara de Vos'
in een ruk uit!

 

Het verhaal
In 1637 schildert Sara de Vos een landschap uit verdriet om haar overleden dochter. In 1957 duikt dit unieke schilderij op in New York, alwaar Ellie Shipley als Australische studente kunstgeschiedenis een kopie maakt van het schilderij zodat het origineel gestolen kan worden.

 

Zowel het verhaal over Sara en haar man, die beide schilder zijn in het Amsterdam van begin 17e eeuw, als het verhaal over Elly en Marty, pakt je meteen. Van het menselijk hart naar de vele gezichten van de kunst, het boek sleept je mee in een levendige vertelling en ik was geneigd om het bewuste schilderij te gaan googelen maar he, Sara de Vos is een fictief persoon gebaseerd op twee bekende vrouwelijke schilders uit die tijd; Sara van Baalbergen de eerste vrouw die werd toegelaten tot het Haarlemse Sint Lucas gilde en Judith Leyster de bekendste vrouwelijke schilder uit de 17e eeuw.

Het boek
Het boek laat zich de ene keer lezen als het drinken van een glas goede wijn, laat de woorden langzaam rollen en lees niet te snel. En de andere keer als een wandeling in tijden van weleer. Een minpuntje zijn bepaalde zinsneden die mij uit het verhaal haalde. Bijvoorbeeld met een zin als; ‘Was het flirten of niet meer dan dierlijke vlekkerigheid van de iepen’ (blz. 56). Tja, slechts de golven zullen zeggen, wat mij betreft. Maar meeslepend is het boek zeker wel, alsof je zelf degene bent die in het laatste schilderij van Sara de Vos opgaat en verdwijnt. Alle passages over de schilderkunst nemen je mee in de wereld van mooie en/of ongrijpbare doeken.

Tijdsgeest
Kunst en smaak zijn iets persoonlijks zo blijkt ook in deze roman. En kunst kan, als je je er voor open stelt, je hart raken. Kunst is van alle tijden en zo ook het feit dat mensen en werelden onder andere geregeerd worden door geld en intriges. Zo is in de jaren ‘ 50 in New York kunst verworden tot materieel bezit, iets om over te pochen in plaats van ervan te genieten en het te delen. Neemt niet weg dat werelden en mensen ook geregeerd kunnen worden door schoonheid, schoonheid in de kunst bijvoorbeeld. 

De gouden eeuw
Het boek houdt het midden tussen een spannend boek en een (geschiedenis)roman met als thema ‘Kijken en zien’.  Het boek is ook een eerbetoon aan de vrouwen in de gouden eeuw, vrouwen die net zulk mooi werk maakte als de mannen in die tijd maar geen stem, gezicht of naam mochten hebben, een dominerende rol in de Nederlandse Kunstgeschiedenis was in die tijd niet weggelegd voor vrouwen. Zo mochten vrouwen toen ook niet zelf hun onderwerp kiezen , en al helemaal niet hun eigen werk  signeren.

Over Sara
Sara staat er na de vlucht van haar de man, die op de vlucht is voor justitie en schuldeisers, alleen voor. Maar dankzij haar nimmer opgevende aard wordt zij als eerste vrouw toegelaten tot het Gilde van St Lucas (en dit gilde kent niet de minste leden, met leden als Rembrandt, Vermeer en Frans Hals).
 
Tijdlijnen
Het switchen van de tijd vond ik persoonlijk afleiden maar dan ineens komen aan het eind van het verhaal heel verrassend alle tijdlijnen bij elkaar. En wel in een treffende weergave van het leven in Heemstede in de winter van 1649 en de zomer in het jaar 2000. Mooier is waarschijnlijk nooit tevoren beschreven hoe de drijfveren van mensen heel basaal neerkomen op een kracht, de stuwende kracht van de liefde. En de verhaallijnen lopen hier nu vloeiend in elkaar over, zo zeer zelfs  dat je bijna tegen de hoofdpersoon zou willen zeggen; “Kijk daar, zie je haar dan niet? Daar loopt Sara/Ellie! Ze loopt vlak achter je!”

Boodschap
En zo eindigt het prachtige boek ‘Het laatste schilderij van Sara de Vos’ met de boodschap dat de persoon die ons iets te vertellen heeft de persoon is die voor je staat maar je moet dit wel willen en kunnen zien. En dat zien doe je met een oog voor liefde, liefde voor de kunst, de natuur en voor mensen natuurlijk.

 

En zolang er liefde is, is er hoop, is er kunst. 

 

NB: deze recensie was eerder te lezen op de site van Bloggend Bewegen

Ook leuk om meer over te lezen, het verhaal over de Russische hond in de ruimte


0 commentaren

Sjieke Haagsche dames

Alvast een tipje van de sluier opgelicht van de hoofdpersoon in de blog die morgen op

LiRiAn Art

verschijnt.

 

Het boek; 

Een Haagsche dame in de Sahara
geschreven door historicus J. G. Kikkert

(overleden juni 2017)

 verhaalt over de exotische reizen en het avontuurlijke leven van

 

Alexandrine Tinne en haar moeder,

hun personeel, en hun bijna voltallige huisraad

 eind 19e eeuw.

0 commentaren

Hier zijn is heerlijk

Op partnersite LiRiAn-Art is een blogartikel verschenen over het inspirerende leven van Paula Modesohn-Becker en haar vriend,
de dichter Rainer Maria Rilke.


Reizen, lezen en schilderen

Wie de zussen een beetje kent weet dat ze van reizen houden (uh, Ria dan :)) en van lezen en van kunst en zelf tekenen en schilderen. Ook hebben wij onze belevenissen die we opdeden tijdens LiRiAn De reis gebundeld en wie wil kan ze nalezen!

 

Reizen, lezen en schilderen in een andere eeuw
Iemand die ook graag reisde en meer van de wereld wilde zien en weten, was Paula Modersohn-Becker. Paula Becker was getrouwd met de 11 j aar oudere Otto Modersohn en bevriend met de Duitse dichter Rainer Maria Rilke. Kort samengevat hield zij van rijstepap en appelmoes eten (in plaats van zoals het een goede huisvrouw in die tijd betaamde) te moeten koken, van wandelen op de hei, van Gauguin en Cézanne en Parijs, van naakt zonnen en zwemmen in de zee, en ze hield van lezen! Van lezen hield ze meer dan van haar brood te moeten verdienen. Meer over haar leven, vriendschappen en doeken lees je op LiRiAn Art.

 

Van doek naar boek

En met een sprongetje in de tijd gaan we naar 2010 wanneer het werk van Becker ontdekt wordt door de Franse romanschrijfster Marie Darrieussecq. Zij was dusdanig gefascineerd geraakt door het werk en leven van Paula M. Becker dat zij er een boek over besloot te gaan schrijven. Dat werd het boek Hier zijn is heerlijkEn volgens het magazine Elle is het  boek; 'Een ‘Levenskrachtige biografie, met verve in de tegenwoordige tijd geschreven, waarbij de hoofdstukken even zovele sporen van Paula zijn. Duizelingwekkend.’ Het boek is ook genomineerd voor de Prix Renaudot en is een bestseller geworden in Frankrijk.

 

Waarom ik dit boek uitkoos....

Correctie, hier moet eigenlijk staan

Over dit boek en over wat jij en ik waarschijnlijk gemeen hebben

Het zal je misschien verbazen maar ik heb het boek Hier zijn is heerlijk nog niet zelf gelezen! Apart aan deze recensie is dus wel dat ik het boek enkel nog via mijn zoektocht om meer te weten te komen over het leven van Paula M. Becker ken. En dit n.a.v. het blogartikel voor LiRiAn Art. Herkenbaar waren de vragen 'des levens' waar zowel Becker als Rilke mee worstelde, en ze zijn terug te brengen tot de queste die ieder mens wel zal herkennen; Er toe willen doen in het leven.’ Wat mij altijd zo intrigeert in het leven van kunstenaars, en dan met name het leven van kunstenaars uit de vorige eeuw, is het feit dat zij niet alleen vol overgave leefden maar ook hoe bereisd zij waren en hoe ze van het leven genoten met goede vrienden, goede gesprekken en goede wijn (dat laatste vul ik zelf even vrij in ;)) 

 

Inmiddels heb ik het boek besteld (reserveren in een bibliotheek kan natuurlijk ook),
en wie weet lezen we straks gelijk op. 
Ik hoor graag wat jij van het boek vindt?!

0 commentaren

Boekbespreking Voorbije liefdes, door Ria

Boekenweek

Het is Boekenweek, dus een boekrecensie op Lirian Leest mag niet ontbreken natuurlijk. Deze keer het boek Voorbije liefdes van Richard Yates.

 

Op zoek naar bewondering en erkenning
De hoofdpersoon in het boek, Michael, is zijn hele leven (tenminste dat gedeelde dat beschreven wordt in het boek) op zoek naar erkenning voor zijn gedichten. Hij is redelijk succesvol en scoort hierdoor goed bij de vrouwen. In eerste instantie bewonderen zij hem en voelt hij zich goed hieronder, maar als de bewondering weg valt  en de realiteit het overneemt, wordt het moeilijker.

 

Complicaties en crises

Zijn huwelijk met Lucy begint al met een complicerende factor als Michael hoort dat Lucy de dochter van rijke ouders is. Maar Michael wil geen gebruik maken van dat geld, hij wil op eigen kracht bewijzen dat hij talent heeft en haar geld niet nodig heeft. De relatie mislukt uiteindelijk en Michael komt hierdoor in een crisis terecht waardoor hij uiteindelijk opgenomen moet worden, ook zeer indringend beschreven

De zoektocht van Lucy

Na het mislukken van haar huwelijk begint Lucy haar eigen zoektocht. Zij is ook op zoek en wel naar erkenning in de kunstwereld. Zij probeert onder andere acteren, schrijven en schilderen. Knap hoe Yates haar zoektocht analyseert bij monde van een mede-cursist in de schrijversclub waar zij enige tijd aan deelnam. Het tweede huwelijk van Michael begint ook met de bewondering van zijn veel jongere vrouw. Uiteindelijk is deze relatie ook niet bestand tegen het gecompliceerde karakter van Michael.

 

Wat vond ik van het boek

Een intrigerende titel,  omdat ik, net als de meeste mensen zelf ook voorbije liefdes achter de rug heb. Maar tegelijk ook een wat misleidende titel naar mijn mening, omdat dat voor mij niet de essentie van het boek is. Dat is meer het gevoel van eenzaamheid, wat afdruipt van de hoofdpersoon Michael, zijn 1e vrouw Lucy en uiteindelijk ook zijn 2e vrouw Sarah. Het boek geeft een mooie inkijk in de overgang in de Verenigde Staten van de oorlogsjaren naar de traditionele jaren vijftig en daarna naar het hippie tijdperk van de jaren zestig. Dit laatste vooral belichaamd door dochter Laura.

 

Waarom jij het ook zou willen lezen

Voorbije liefdes is een mooi boek om te lezen, met prachtige dialogen en altijd voel je de triestheid, mooi verwoord door de schrijver met;  “WE WAREN ONS HELE LEVEN BEZIG TE VERLANGEN”.

 

Reacties

Als jij het boek ook gelezen hebt of gaat lezen, zou ik het leuk vinden om jouw mening te horen. Misschien haal jij er heel andere dingen uit dan ik?

 

Ria Overduin

 

0 commentaren

Boekbespreking Wild, door Anja

Deze foto zegt eigenlijk alles wat ik uit dit boek haalde :)
Deze foto zegt eigenlijk alles wat ik uit dit boek haalde :)

 

Over het boek
Wild gaat over 'jezelf verliezen, terugvinden en 1700 kilometer hiken.' Het is het waargebeurde levensverhaal van, en geschreven door, de toen zesentwintigjarige Cheryl Strayed. Het boek is ook verfilmd en de rol van Strayed wordt vertolkt door niemand minder dan Oscar- en Acadamy Award winnares Reese Witherspoon
Wild is verkrijgbaar als boek en dvd.


Het verhaal
Strayed is een vrouw die een roekeloos en destructief leven leidde en niet dieper kon zinken dan in 1994 het geval was. Haar moeder is dan zojuist overleden, haar stiefvader blijkt een totaal ander persoon te zijn dan ze gedacht had en ze ligt in een scheiding met haar toenmalige echtgenoot.

Keerpunt
Er moet iets veranderen voelt ze in elke vezel van haar lijf en ze besluit een voettocht van 1700 kilometer te gaan ondernemen langs de Pacific Crest Trail (het lange afstand pad dat over een afstand van 4286 kilometer in bergachtige gebieden langs de Amerikaanse westkust loopt, vanaf de grens met Mexico in het zuiden naar de grens met Canada in het noorden).

 

De tocht
Deze beslissing is haar meest impulsieve beslissing ooit en de reis is er een die het leven van Cheryl Strayed volkomen overhoop gaat gooien. Ze gaat alleen en zonder ervaring en met een veel te zware rugzak op pad. De reis duurt drie maanden en tijdens de tocht doorstaat ze intense hitte als ook meters sneeuw, loopt ze letterlijk en figuurlijk tegen dingen aan die haar angst aanjagen en uitdagen en ze ervaart zowel de schoonheid als de confronterende eenzaamheid. De tocht blijkt zowel fysiek als emotioneel slopend maar het maakt haar ook sterker en dit was op een andere manier dan deze waarschijnlijk niet mogelijk geweest.

 

Hersenspinsel

Als lezer en toeschouwer word je meegenomen in het levensverhaal van de hoofdpersoon, haar belevenissen, de angsten en de spanningen. Maar ook in de warme momenten en de humor.Om niet te snel door het boek heen te gaan heb ik er zelfs bewust lang over gedaan om het uit te lezen. Ik heb toen ook ervaren dat je als zo leest, je ook tijd krijgt om wat je leest te laten bezinken en te reflecteren op wat jezelf zou doen in een bepaalde situatie? En dat is ook waarom ik dit verhaal zo meeslepend vond, omdat het je als lezer uitnodigt je eigen reis te gaan maken. Stilstand is achteruitgang hé :)

 

Tip
Oprah Winfrey in gesprek met Cheryl Strayed
Wild is verkrijgbaar als boek en dvd.

 

Reacties

Wat vind jij van dit boek? Spreekt het je aan, had je het misschien al gelezen of ga je het lezen? Heb je de film toevallig ook gezien? Wat haalde jij eruit, misschien wel iets heel anders dan wat wij eruit haalde?! De zussen van LiRiAn Leest horen het graag.


0 commentaren

Deze zus - Anja - kan maar niet kiezen welk boek eerst uit te lezen???

 

Dus leest ze nu in een paar boeken tegelijk :)

 

@Happiness!


Wil je reageren op onze post of jouw favoriete boek met ons delen?

Leuk! En delen van onze post is lief!