Boekbesprekingen door de zussen

 Hier  delen wij onze favoriete boeken en boekbesprekingen.

 

Boek of de film kopen

Door onderaan de pagina je boek of film, of ander artikel, te bestellen help je ons de site en andere kosten voor de leesclub betaalbaar te houden. Dankjewel alvast daarvoor :)

 

Reageren?
Hier en op onze facebookpagina kun je reageren op de besproken boeken, en/of jouw favoriete boeken delen.

 

Direct naar de boekrecensies

Klik hier voor Het stille meisje

Klik hier voor Wild


Boekbespreking Voorbije liefdes, door Ria

Boekenweek

Het is Boekenweek, dus een boekrecensie op Lirian Leest mag niet ontbreken natuurlijk. Deze keer het boek Voorbije liefdes van Richard Yates.

 

Op zoek naar bewondering en erkenning
De hoofdpersoon in het boek, Michael, is zijn hele leven (tenminste dat gedeelde dat beschreven wordt in het boek) op zoek naar erkenning voor zijn gedichten. Hij is redelijk succesvol en scoort hierdoor goed bij de vrouwen. In eerste instantie bewonderen zij hem en voelt hij zich goed hieronder, maar als de bewondering weg valt  en de realiteit het overneemt, wordt het moeilijker.

 

Complicaties en crises

Zijn huwelijk met Lucy begint al met een complicerende factor als Michael hoort dat Lucy de dochter van rijke ouders is. Maar Michael wil geen gebruik maken van dat geld, hij wil op eigen kracht bewijzen dat hij talent heeft en haar geld niet nodig heeft. De relatie mislukt uiteindelijk en Michael komt hierdoor in een crisis terecht waardoor hij uiteindelijk opgenomen moet worden, ook zeer indringend beschreven

De zoektocht van Lucy

Na het mislukken van haar huwelijk begint Lucy haar eigen zoektocht. Zij is ook op zoek en wel naar erkenning in de kunstwereld. Zij probeert onder andere acteren, schrijven en schilderen. Knap hoe Yates haar zoektocht analyseert bij monde van een mede-cursist in de schrijversclub waar zij enige tijd aan deelnam. Het tweede huwelijk van Michael begint ook met de bewondering van zijn veel jongere vrouw. Uiteindelijk is deze relatie ook niet bestand tegen het gecompliceerde karakter van Michael.

 

Wat vond ik van het boek

Een intrigerende titel,  omdat ik, net als de meeste mensen zelf ook voorbije liefdes achter de rug heb. Maar tegelijk ook een wat misleidende titel naar mijn mening, omdat dat voor mij niet de essentie van het boek is. Dat is meer het gevoel van eenzaamheid, wat afdruipt van de hoofdpersoon Michael, zijn 1e vrouw Lucy en uiteindelijk ook zijn 2e vrouw Sarah. Het boek geeft een mooie inkijk in de overgang in de Verenigde Staten van de oorlogsjaren naar de traditionele jaren vijftig en daarna naar het hippie tijdperk van de jaren zestig. Dit laatste vooral belichaamd door dochter Laura.

 

Waarom jij het ook zou willen lezen

Voorbije liefdes is een mooi boek om te lezen, met prachtige dialogen en altijd voel je de triestheid, mooi verwoord door de schrijver met;  “WE WAREN ONS HELE LEVEN BEZIG TE VERLANGEN”.

 

Reacties

Als jij het boek ook gelezen hebt of gaat lezen, zou ik het leuk vinden om jouw mening te horen. Misschien haal jij er heel andere dingen uit dan ik?

 

Ria Overduin

 

0 commentaren

Boekbespreking Wild, door Anja

Deze foto zegt eigenlijk alles wat ik uit dit boek haalde :)
Deze foto zegt eigenlijk alles wat ik uit dit boek haalde :)

 

Over het boek
Wild gaat over 'jezelf verliezen, terugvinden en 1700 kilometer hiken.' Het is het waargebeurde levensverhaal van, en geschreven door, de toen zesentwintigjarige Cheryl Strayed. Het boek is ook verfilmd en de rol van Strayed wordt vertolkt door niemand minder dan Oscar- en Acadamy Award winnares Reese Witherspoon
Wild is verkrijgbaar als boek en dvd.


Het verhaal
Strayed is een vrouw die een roekeloos en destructief leven leidde en niet dieper kon zinken dan in 1994 het geval was. Haar moeder is dan zojuist overleden, haar stiefvader blijkt een totaal ander persoon te zijn dan ze gedacht had en ze ligt in een scheiding met haar toenmalige echtgenoot.

Keerpunt
Er moet iets veranderen voelt ze in elke vezel van haar lijf en ze besluit een voettocht van 1700 kilometer te gaan ondernemen langs de Pacific Crest Trail (het lange afstand pad dat over een afstand van 4286 kilometer in bergachtige gebieden langs de Amerikaanse westkust loopt, vanaf de grens met Mexico in het zuiden naar de grens met Canada in het noorden).

 

De tocht
Deze beslissing is haar meest impulsieve beslissing ooit en de reis is er een die het leven van Cheryl Strayed volkomen overhoop gaat gooien. Ze gaat alleen en zonder ervaring en met een veel te zware rugzak op pad. De reis duurt drie maanden en tijdens de tocht doorstaat ze intense hitte als ook meters sneeuw, loopt ze letterlijk en figuurlijk tegen dingen aan die haar angst aanjagen en uitdagen en ze ervaart zowel de schoonheid als de confronterende eenzaamheid. De tocht blijkt zowel fysiek als emotioneel slopend maar het maakt haar ook sterker en dit was op een andere manier dan deze waarschijnlijk niet mogelijk geweest.

 

Hersenspinsel

Als lezer en toeschouwer word je meegenomen in het levensverhaal van de hoofdpersoon, haar belevenissen, de angsten en de spanningen. Maar ook in de warme momenten en de humor.Om niet te snel door het boek heen te gaan heb ik er zelfs bewust lang over gedaan om het uit te lezen. Ik heb toen ook ervaren dat je als zo leest, je ook tijd krijgt om wat je leest te laten bezinken en te reflecteren op wat jezelf zou doen in een bepaalde situatie? En dat is ook waarom ik dit verhaal zo meeslepend vond, omdat het je als lezer uitnodigt je eigen reis te gaan maken. Stilstand is achteruitgang hé :)

 

Tip
Oprah Winfrey in gesprek met Cheryl Strayed
Wild is verkrijgbaar als boek en dvd.

 

Reacties

Wat vind jij van dit boek? Spreekt het je aan, had je het misschien al gelezen of ga je het lezen? Heb je de film toevallig ook gezien? Wat haalde jij eruit, misschien wel iets heel anders dan wat wij eruit haalde?! De zussen van LiRiAn Leest horen het graag.


0 commentaren

Deze zus - Anja - kan maar niet kiezen welk boek eerst uit te lezen???

 

Dus leest ze nu in een paar boeken tegelijk :)

 

@Happiness!


Wil je reageren op onze post of jouw favoriete boek met ons delen?

Leuk! En delen van onze post is lief!